| Autor |
W końcu jak to jest? |
~Dyres Użytkownik
|
| Dodane dnia 14 wrzesień 2008 02:11 |
|
|
|
Można w końcu czy nie można jeździć po tym chodniku? Wiele razy nie mam ochoty na jazdę po asfalcie bo szybciej mi po chodniku a na drodze panuje chamstwo... a policja raz się czepia o to a raz się nie czepia.. |
|
| Autor |
RE: W końcu jak to jest? |
~drewniak85 Użytkownik
|
| Dodane dnia 14 wrzesień 2008 05:31 |
|
|
Siema!
Jeżdżąc rowerem masz przede wszystkim poruszać się drogą dla rowerów. Jak z tym jest w Polsce nikomu nie trzeba tłumaczyć - po prostu kicha! Jeżeli nie ma ścieżki rowerowej powinieneś w pierwszej kolejności korzystać z pobocza, ale tylko wtedy gdy jazda rowerem nie utrudnia poruszania się pieszym. Jeżeli pobocze nie nadaje się do jazdy, lub stoją na nim pojazdy, możesz korzystać z prawej krawędzi jezdni...
Poruszanie się rowerem po chodniku jest możliwe gdy dopuszczalna prędkość dla pojazdów na drodze przekracza 60 km/h, i gdy szerokość chodnika wynosi przynajmniej 2 m. Trzeba też pamiętać, że podczas przechodzenia przez pasy, należy zejść z roweru i przeprowadzić go przez jezdnię a nie przejeżdżać bo za to również grozi mandat...
polecam: http://www.bikeportal.pl/readarticle.php?article_id=27
Pozdrawiam!  |
|
| Autor |
@abdo Super Administrator
|
| Dodane dnia 14 wrzesień 2008 07:45 |
|
|
To ja się trudzę :mad: <<link do podstrony "Przepisy PoRD">> ... "cudze chwalicie swego nie znacie" :no:
Edytowane przez abdo dnia 14 wrzesień 2008 07:49 |
|
| Autor |
~Dyres Użytkownik
|
| Dodane dnia 15 wrzesień 2008 15:40 |
|
|
czytałem te przepisy, nie znalazłem tak zakazu poruszania się po chodniku jako tako stwierdzonego, jest jedynie o drogach dla pieszych i rowerzystów... ale Dzięki Łukaszu będę się kłócił następnym razem kiedy uda "im" się mnie zatrzymać;p
Edytowane przez Dyres dnia 15 wrzesień 2008 15:42 |
|
| Autor |
~drewniak85 Użytkownik
|
| Dodane dnia 16 wrzesień 2008 06:18 |
|
|
ups, przyznam się szczerze, umknęły mojej uwadze te przepisy na forum... wybacz @abdo - następnym razem będę uważniej czytał forum.. obiecuję...
Nie ma za co Piotrze, ale z tego wszystkiego wynika, że u nas w mieście masz obowiązek poruszania się tylko prawą krawędzią jezdni  |
|
| Autor |
~Dyres Użytkownik
|
| Dodane dnia 16 wrzesień 2008 07:07 |
|
|
|
Oj, znajdzie się też trochę chodnika o szerokości powyżej dwóch metrów (a to chyba wyjątek), a jeśli powiem przy policjancie grajewskim coś o PoRD to zrobi mądrą minę i mnie puści bo na pewno nie zna połowy tych przepisów;p |
|
| Autor |
@abdo Super Administrator
|
| Dodane dnia 17 wrzesień 2008 10:41 |
|
|
Fakt, trochę niekompletne były te przepisy dotyczące rowerzystów, ale teraz już jest dużo lepiej - można sprawdzić Przepisy są nawet z komentarzami samego Marcina Hyły, który zresztą wyraził zgodę na umieszczenie swego opracowania na naszej stronie Pozdrowienia dla Marcina 
Edytowane przez abdo dnia 19 wrzesień 2008 02:46 |
|